Professioneel advies, altijd binnen handbereik met Progids.be

30, dec
Gevelrenovatie: Geef je woning een nieuwe uitstraling

Renovatie van de gevel: een nieuwe uitstraling voor je woning

De gevel van een huis is het visitekaartje. Het bepaalt de eerste indruk die mensen krijgen wanneer ze jouw woning zien. Maar na verloop van tijd kan de gevel zijn glans verliezen door verschillende factoren zoals weersinvloeden, vervuiling en veroudering. Gelukkig is er een oplossing: gevelrenovatie.

Gevelrenovatie is het proces waarbij de buitenkant van een gebouw wordt hersteld en vernieuwd. Het omvat verschillende werkzaamheden, afhankelijk van de staat van de gevel en de gewenste resultaten. Hier zijn enkele veelvoorkomende renovatietechnieken die worden toegepast:

 1. Reiniging: De eerste stap in gevelrenovatie is het grondig reinigen van de gevel. Dit verwijdert vuil, mos, algen en andere verontreinigingen die zich in de loop der jaren hebben opgehoopt. Er zijn verschillende methoden beschikbaar, zoals stoomreiniging, chemische reiniging of zandstralen, afhankelijk van het type vervuiling en het materiaal van de gevel.
 2. Herstelwerkzaamheden: Na het reinigen worden eventuele beschadigingen aan de gevel aangepakt. Dit kan variëren van kleine reparaties zoals het herstellen van scheuren of losse voegen tot grotere werkzaamheden zoals het vervangen van beschadigde bakstenen of pleisterwerk.
 3. Gevelisolatie: Tijdens een renovatie kan het ook interessant zijn om de gevel te isoleren. Dit zorgt voor een betere energie-efficiëntie van de woning en verhoogt het comfort binnenshuis. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals gevelisolatieplaten of spouwmuurisolatie, afhankelijk van de situatie.
 4. Gevelafwerking: Ten slotte is de afwerking van de gevel bepalend voor de uitstraling van je woning. Dit kan variëren van het aanbrengen van een nieuwe verflaag tot het plaatsen van gevelbekleding zoals hout, steenstrips of crepi. Het kiezen van de juiste afwerking is belangrijk om een harmonieus en duurzaam resultaat te bereiken.

Gevelrenovatie brengt niet alleen esthetische voordelen met zich mee, maar kan ook bijdragen aan de waardevermeerdering van je woning. Een goed onderhouden gevel geeft potentiële kopers of huurders immers vertrouwen en maakt jouw huis aantrekkelijker op de vastgoedmarkt.

Het renoveren van een gevel is echter geen eenvoudige klus en vereist expertise en ervaring. Het inhuren van een professioneel renovatiebedrijf is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat het werk op een correcte en veilige manier wordt uitgevoerd.

Dus, als je wilt genieten van een nieuwe uitstraling voor je woning en tegelijkertijd de levensduur ervan wilt verlengen, overweeg dan een gevelrenovatie. Met de juiste aanpak en een deskundig team kun je jouw gevel weer laten stralen en je huis een frisse en moderne uitstraling geven.

 

5 Veelgestelde Vragen over Gevelrenovatie: Kosten, Technieken en Vergunningen

 1. Hoeveel kost een nieuwe voorgevel?
 2. Wat is de beste gevelrenovatie?
 3. Wat kost een gevel opnieuw metselen?
 4. Heb je een vergunning nodig voor gevelrenovatie?
 5. Hoe een gevel renoveren?

Hoeveel kost een nieuwe voorgevel?

De kosten voor een nieuwe voorgevel kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke aspecten die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs zijn:

 1. Materiaalkeuze: Het type materiaal dat je kiest voor de voorgevel heeft een grote invloed op de kosten. Populaire opties zijn baksteen, natuursteen, hout, crepi en gevelbekleding zoals sidings of steenstrips. Elk materiaal heeft zijn eigen prijsklasse.
 2. Grootte en complexiteit: De omvang en complexiteit van de voorgevel spelen ook een rol bij het bepalen van de kosten. Een grotere geveloppervlakte vereist meer materiaal en arbeid, wat de prijs kan verhogen. Daarnaast kunnen bijzondere architectonische elementen of details extra kosten met zich meebrengen.
 3. Gevelisolatie: Als je ervoor kiest om je nieuwe voorgevel te isoleren, zullen de totale kosten ook hoger liggen. Gevelisolatie kan echter op lange termijn energiebesparingen opleveren en het comfort in huis verbeteren.
 4. Voorbereidend werk: Soms moet er voorafgaand aan het plaatsen van een nieuwe voorgevel ook ander werk worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van de oude gevelbekleding of herstellen van beschadigd metselwerk. Deze extra werkzaamheden kunnen de totale kosten beïnvloeden.

Het is moeilijk om een exacte prijs te geven zonder specifieke details over jouw situatie en wensen te kennen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met professionele gevelrenovatiebedrijven. Zij kunnen een grondige inspectie uitvoeren, jouw behoeften bespreken en een offerte op maat maken op basis van jouw specifieke situatie.

Het is belangrijk om te investeren in kwaliteit en vakmanschap bij het renoveren van je voorgevel. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie, maar bedenk dat een duurzame en esthetisch aantrekkelijke voorgevel de waarde van je woning kan verhogen en op lange termijn kosten kan besparen.

Wat is de beste gevelrenovatie?

De beste gevelrenovatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige staat van de gevel, het gewenste resultaat en je budget. Er zijn echter enkele veelvoorkomende renovatietechnieken die als effectief worden beschouwd:

 1. Reiniging: Een grondige reiniging van de gevel is vaak de eerste stap in een renovatieproces. Dit verwijdert vuil, mos, algen en andere verontreinigingen die zich in de loop der jaren hebben opgehoopt. De meest geschikte reinigingsmethode hangt af van het type vervuiling en het materiaal van de gevel. Stoomreiniging, chemische reiniging of zandstralen zijn veelgebruikte technieken.
 2. Herstelwerkzaamheden: Het aanpakken van eventuele beschadigingen aan de gevel is essentieel voor een succesvolle renovatie. Dit kan variëren van kleine reparaties zoals het herstellen van scheuren of losse voegen tot grotere werkzaamheden zoals het vervangen van beschadigde bakstenen of pleisterwerk.
 3. Gevelisolatie: Het isoleren van de gevel kan zowel energiebesparend als comfortverhogend zijn. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals gevelisolatieplaten of spouwmuurisolatie, afhankelijk van de situatie en je specifieke behoeften.
 4. Gevelafwerking: De afwerking van de gevel bepaalt mede de uitstraling van je woning. Dit kan variëren van het aanbrengen van een nieuwe verflaag tot het plaatsen van gevelbekleding zoals hout, steenstrips of crepi. Het kiezen van de juiste afwerking is belangrijk om een duurzaam en esthetisch resultaat te bereiken.

Het is raadzaam om een professioneel renovatiebedrijf te raadplegen om de beste gevelrenovatieoptie voor jouw specifieke situatie te bepalen. Zij kunnen je adviseren over de meest geschikte technieken en materialen, rekening houdend met jouw wensen, budget en de conditie van de gevel.

Wat kost een gevel opnieuw metselen?

De kosten voor het opnieuw metselen van een gevel kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, de staat van de gevel en het gekozen materiaal. Het is daarom moeilijk om een exacte prijs te geven zonder meer specifieke details te hebben.

Over het algemeen worden de kosten voor het opnieuw metselen van een gevel berekend per vierkante meter. Gemiddeld liggen de prijzen tussen € 50 en € 150 per vierkante meter. Dit is inclusief arbeidskosten en materialen.

Het type steen dat wordt gebruikt, kan ook invloed hebben op de prijs. Bakstenen zijn bijvoorbeeld duurder dan betonnen blokken. Daarnaast kunnen extra werkzaamheden, zoals het verwijderen van oude voegen of reparaties aan beschadigde stenen, ook extra kosten met zich meebrengen.

Het is altijd raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende aannemers om een goed beeld te krijgen van de prijzen en diensten die zij bieden. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en ervoor zorgen dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.

Let op: De genoemde prijzen zijn slechts indicatief en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is altijd verstandig om een professionele aannemer te raadplegen voor een nauwkeurige prijsopgave op basis van jouw specifieke situatie.

Heb je een vergunning nodig voor gevelrenovatie?

In België is het antwoord op de vraag of je een vergunning nodig hebt voor gevelrenovatie afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen geldt dat als de gevelrenovatie alleen betrekking heeft op het herstellen of vervangen van bestaande materialen zonder wijzigingen aan de structuur of de indeling van het gebouw, er meestal geen vergunning vereist is. Dit omvat bijvoorbeeld het reinigen, herstellen van voegen of vervangen van beschadigde bakstenen.

Echter, als de gevelrenovatie meer ingrijpende werkzaamheden omvat, zoals het veranderen van de structuur, het toevoegen van isolatie of het wijzigen van de gevelafwerking, kan een stedenbouwkundige vergunning nodig zijn. Dit is vooral relevant als de renovatiewerkzaamheden invloed hebben op het uiterlijk of karakter van het gebouw.

Het is belangrijk om te vermelden dat er regionale en lokale variaties kunnen zijn met betrekking tot de regelgeving omtrent vergunningen voor gevelrenovatie. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met jouw gemeente of stadsbestuur voor specifieke informatie en advies met betrekking tot jouw situatie. Zij kunnen je informeren over eventuele vergunningsvereisten en helpen bij het indienen van een aanvraag indien nodig.

Het naleven van de regelgeving en het verkrijgen van eventuele vereiste vergunningen is belangrijk om mogelijke boetes of juridische complicaties te voorkomen. Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen bij een architect of een gespecialiseerd renovatiebedrijf om ervoor te zorgen dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet tijdens het uitvoeren van jouw gevelrenovatieproject.

Hoe een gevel renoveren?

Het renoveren van een gevel kan een complex proces zijn, maar met de juiste stappen en aanpak kan het succesvol worden uitgevoerd. Hier zijn enkele belangrijke stappen om een gevelrenovatie te realiseren:

 1. Inspectie: Begin met een grondige inspectie van de gevel om de staat ervan te beoordelen. Identificeer eventuele schade, zoals scheuren, losse voegen, afbladderende verf of beschadigde bakstenen. Dit zal je helpen bij het plannen van de renovatiewerkzaamheden.
 2. Reiniging: Voordat je begint met reparaties, is het belangrijk om de gevel grondig te reinigen. Verwijder vuil, mos, algen en andere verontreinigingen die zich in de loop der jaren hebben opgehoopt. Afhankelijk van het type vervuiling en het materiaal van de gevel kun je kiezen voor methoden zoals stoomreiniging, chemische reiniging of zandstralen.
 3. Herstelwerkzaamheden: Pak nu de schade aan die tijdens de inspectie is vastgesteld. Repareer scheuren door ze op te vullen met geschikte vulmiddelen en herstel losse voegen door ze opnieuw te voegen. Vervang beschadigde bakstenen of pleisterwerk indien nodig.
 4. Gevelisolatie: Overweeg om isolatiemaatregelen toe te passen tijdens de renovatie van de gevel. Dit kan bijdragen aan een betere energie-efficiëntie van je woning en verhoogt het comfort binnenshuis. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals gevelisolatieplaten of spouwmuurisolatie. Raadpleeg een professional om de beste optie voor jouw situatie te bepalen.
 5. Gevelafwerking: Kies de gewenste afwerking voor je gerenoveerde gevel. Dit kan variëren van het aanbrengen van een nieuwe verflaag tot het plaatsen van gevelbekleding zoals hout, steenstrips of crepi. Zorg ervoor dat de gekozen afwerking past bij de architectuur van je woning en zorgt voor een duurzaam en esthetisch resultaat.
 6. Professionele hulp: Het renoveren van een gevel is geen klus die je zomaar zelf kunt uitvoeren. Het inhuren van een professioneel renovatiebedrijf met ervaring in gevelrenovaties is essentieel om ervoor te zorgen dat het werk op een correcte en veilige manier wordt uitgevoerd.

Onthoud dat elke gevelrenovatie uniek is en afhankelijk is van de specifieke behoeften en staat van jouw gevel. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij experts om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt en het gewenste resultaat behaalt.

Read More

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.