Professioneel advies, altijd binnen handbereik met Progids.be

2, feb
Gevelrenovatie: Een Nieuwe Look voor Je Woning

Gevelrenovatie: Een Nieuwe Look voor Je Woning

Je huis is je trots en vreugde, maar na verloop van tijd kan de buitenkant van je woning zijn oorspronkelijke glans verliezen. Barsten, afbladderende verf en algemene slijtage kunnen je gevel er oud en onverzorgd uit laten zien. Gelukkig is er een oplossing: gevelrenovatie.

Gevelrenovatie is een proces waarbij de buitenkant van je huis wordt vernieuwd en hersteld. Het omvat verschillende technieken en behandelingen die ervoor zorgen dat je gevel er weer als nieuw uitziet. Niet alleen verbetert het de esthetiek van je woning, maar het biedt ook vele andere voordelen.

Een van de belangrijkste voordelen van gevelrenovatie is het verbeteren van de isolatie. Oude gevels kunnen vaak slecht geïsoleerd zijn, waardoor warmte in de winter verloren gaat en koude lucht in de zomer naar binnen komt. Door middel van isolatietechnieken zoals het aanbrengen van isolatiemateriaal of het plaatsen van geïsoleerde gevelpanelen, kun je energie besparen en je wooncomfort verhogen.

Daarnaast beschermt gevelrenovatie je huis tegen weersinvloeden. Regen, wind, vorst en zon kunnen na verloop van tijd schade aanrichten aan de buitenkant van je woning. Door scheuren te herstellen, voegen te vernieuwen en beschermende coatings aan te brengen, wordt je gevel beschermd tegen deze elementen. Dit verlengt de levensduur van je gevel en voorkomt verdere schade.

Bovendien kan gevelrenovatie de waarde van je huis verhogen. Een goed onderhouden en aantrekkelijke gevel is een belangrijk aspect bij het bepalen van de waarde van een woning. Potentiële kopers zullen eerder geneigd zijn om te bieden op een huis met een mooie gevel die eruitziet alsof deze goed is onderhouden.

Gevelrenovatie kan verschillende technieken omvatten, afhankelijk van de staat van je gevel en je persoonlijke voorkeuren. Enkele veelvoorkomende technieken zijn het reinigen van de gevel, het herstellen van scheuren en beschadigingen, het vervangen of herstellen van voegen, het aanbrengen van nieuwe verflagen of pleisterwerk, en het plaatsen van isolatiemateriaal.

Het is belangrijk om te benadrukken dat gevelrenovatie een specialistisch vakgebied is dat deskundige kennis en ervaring vereist. Het inhuren van een professioneel renovatiebedrijf is essentieel om ervoor te zorgen dat de renovatiewerkzaamheden op een veilige en efficiënte manier worden uitgevoerd.

Dus als je merkt dat je gevel er versleten uitziet of als je gewoonweg een nieuwe look wilt voor je woning, overweeg dan gevelrenovatie. Het zal niet alleen de uitstraling van je huis verbeteren, maar ook zorgen voor betere isolatie, bescherming tegen weersinvloeden en een verhoogde waarde van je woning. Neem contact op met een professioneel renovatiebedrijf en geef je gevel de aandacht die het verdient!

 

7 Veelgestelde vragen over gevelrenovatie: Informatie en antwoorden

 1. Wat is gevelrenovatie en waarom is het nodig?
 2. Welke problemen kunnen optreden aan mijn gevel die renovatie vereisen?
 3. Hoeveel kost gevelrenovatie gemiddeld?
 4. Hoelang duurt een gevelrenovatieproces?
 5. Welke materialen en technieken worden gebruikt bij gevelrenovatie?
 6. Is het mogelijk om zelf mijn gevel te renoveren, of moet ik een professional inhuren?
 7. Zijn er subsidies of financiële ondersteuning beschikbaar voor gevelrenovatie?

Wat is gevelrenovatie en waarom is het nodig?

Gevelrenovatie is het proces van het vernieuwen en herstellen van de buitenkant van een gebouw. Het omvat verschillende technieken en behandelingen die worden toegepast om de esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid van de gevel te verbeteren.

Er zijn verschillende redenen waarom gevelrenovatie nodig kan zijn:

 1. Esthetische verbetering: Na verloop van tijd kan de gevel van een gebouw er oud en versleten uitzien door blootstelling aan weersinvloeden, vervuiling, graffiti of gewoonweg door normale slijtage. Gevelrenovatie kan helpen om de oorspronkelijke uitstraling en charme van het gebouw te herstellen, waardoor het er weer fris en aantrekkelijk uitziet.
 2. Bescherming tegen weersinvloeden: De gevel is constant blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden zoals regen, wind, vorst en zonlicht. Deze elementen kunnen na verloop van tijd schade veroorzaken aan de buitenkant van het gebouw, zoals scheuren, afbladderende verf of losse voegen. Gevelrenovatie helpt bij het herstellen van deze schade en beschermt de gevel tegen verdere aantasting.
 3. Verbeterde isolatie: Oude gevels kunnen vaak slecht geïsoleerd zijn, wat resulteert in warmteverlies in de winter en warmteopname in de zomer. Door middel van isolatietechnieken zoals het aanbrengen van isolatiemateriaal of het plaatsen van geïsoleerde gevelpanelen, kan gevelrenovatie helpen om de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren en het wooncomfort te verhogen.
 4. Verhoogde waarde van het gebouw: Een goed onderhouden en aantrekkelijke gevel speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van een gebouw. Potentiële kopers of huurders worden vaak aangetrokken door een gebouw met een verzorgde en aantrekkelijke gevel. Gevelrenovatie kan dus de waarde van het gebouw verhogen en de verkoop- of verhuurkansen vergroten.

Het is belangrijk op te merken dat gevelrenovatie een specialistisch vakgebied is dat deskundige kennis en ervaring vereist. Het inhuren van een professioneel renovatiebedrijf is essentieel om ervoor te zorgen dat de renovatiewerkzaamheden op een veilige, efficiënte en duurzame manier worden uitgevoerd.

Welke problemen kunnen optreden aan mijn gevel die renovatie vereisen?

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden aan je gevel en die renovatie vereisen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen:

 1. Scheuren: Scheuren kunnen ontstaan als gevolg van verzakking, temperatuurwisselingen, vochtproblemen of structurele problemen. Deze scheuren kunnen de stabiliteit van je gevel aantasten en moeten worden gerepareerd.
 2. Afbladderende verf: Na verloop van tijd kan de verf op je gevel beginnen af te bladderen, wat een onverzorgde uitstraling geeft aan je woning. Het herstellen van de verflaag kan de esthetiek van je gevel verbeteren.
 3. Vochtproblemen: Vocht kan binnendringen in je gevel door scheuren, slechte voegafdichting of gebrekkige isolatie. Dit kan leiden tot schimmelvorming, vochtplekken en zelfs structurele schade aan je woning. Het oplossen van vochtproblemen is essentieel om verdere schade te voorkomen.
 4. Losse of beschadigde voegen: Voegen tussen bakstenen kunnen na verloop van tijd verslijten, waardoor ze losraken of beschadigd raken. Dit kan leiden tot vochtproblemen en verminderde stabiliteit van de gevel. Het herstellen of vervangen van beschadigde voegen is nodig om de integriteit van je gevel te behouden.
 5. Algen en mosgroei: In vochtige omgevingen kunnen algen en mos zich hechten aan de buitenkant van je gevel, waardoor deze er vuil en verwaarloosd uitziet. Het reinigen van de gevel en het aanbrengen van beschermende coatings kan dit probleem oplossen.
 6. Verouderde isolatie: Oude gevels kunnen slecht geïsoleerd zijn, waardoor warmteverlies optreedt en energiekosten stijgen. Het aanbrengen van nieuwe isolatiematerialen kan de energie-efficiëntie van je woning verbeteren.

Het is belangrijk om eventuele problemen met je gevel tijdig aan te pakken om verdere schade te voorkomen. Een professioneel renovatiebedrijf kan een grondige inspectie uitvoeren en je adviseren over de noodzakelijke renovatiewerkzaamheden om je gevel in optimale staat te herstellen.

Hoeveel kost gevelrenovatie gemiddeld?

De kosten van gevelrenovatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren die de kosten beïnvloeden zijn:

 1. Grootte van de gevel: Hoe groter de gevel, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is, wat de kosten kan verhogen.
 2. Huidige staat van de gevel: Als er veel schade of ernstige problemen zijn zoals scheuren of vochtproblemen, kan dit extra reparaties en behandelingen vereisen, wat de kosten kan verhogen.
 3. Gewenste renovatietechnieken: De gekozen renovatietechnieken en materialen hebben ook invloed op de kosten. Bijvoorbeeld, het aanbrengen van isolatiemateriaal zal duurder zijn dan alleen het reinigen en schilderen van de gevel.
 4. Toegankelijkheid: Als je gevel moeilijk bereikbaar is, bijvoorbeeld door obstakels of hoogteverschillen, kan dit extra arbeid en apparatuur vereisen, wat de kosten kan verhogen.

Om een idee te krijgen van de gemiddelde kosten van gevelrenovatie in België, kun je rekening houden met een prijsrange tussen €50 en €150 per vierkante meter. Dit is echter slechts een ruwe schatting en het is altijd raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende renovatiebedrijven om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen op basis van jouw specifieke situatie.

Het is ook belangrijk om op te merken dat goedkoop niet altijd betekent dat het de beste optie is. Het inhuren van een gerenommeerd en professioneel renovatiebedrijf met ervaring in gevelrenovatie kan van cruciaal belang zijn om kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen.

Vergeet niet om eventuele extra kosten, zoals vergunningen of speciale behandelingen, in overweging te nemen bij het plannen van je budget voor gevelrenovatie.

Hoelang duurt een gevelrenovatieproces?

De duur van een gevelrenovatieproces kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, de staat van de gevel en de gekozen renovatietechnieken. Over het algemeen kan een gevelrenovatie enkele dagen tot enkele weken in beslag nemen.

Een kleinere gevelrenovatie, zoals het reinigen en schilderen van de gevel, kan meestal binnen een paar dagen worden voltooid. Dit is echter afhankelijk van de grootte van de gevel en eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn, zoals het herstellen van kleine scheuren of het vervangen van beschadigde voegen.

Voor grotere renovatieprojecten waarbij uitgebreidere werkzaamheden nodig zijn, zoals het herstellen van grote scheuren, het vervangen van voegen of het aanbrengen van isolatiemateriaal, kan het proces aanzienlijk langer duren. Dit kan variëren van enkele weken tot zelfs enkele maanden, afhankelijk van de complexiteit en omvang van het project.

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke gevelrenovatie uniek is en dat er geen vaste tijdsduur is die voor elk project geldt. Het is raadzaam om contact op te nemen met een professioneel renovatiebedrijf om een nauwkeurige schatting te krijgen van de duur van jouw specifieke gevelrenovatieproject. Zij kunnen je informeren over de benodigde tijd op basis van een grondige inspectie en evaluatie van je gevel.

Welke materialen en technieken worden gebruikt bij gevelrenovatie?

Bij gevelrenovatie worden verschillende materialen en technieken gebruikt, afhankelijk van de specifieke behoeften en het type gevel. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen en technieken die worden toegepast bij gevelrenovatie:

 1. Reinigingstechnieken: Voordat andere renovatiewerkzaamheden kunnen plaatsvinden, is het vaak nodig om de gevel grondig te reinigen. Er zijn verschillende reinigingstechnieken beschikbaar, zoals hogedrukwaterstralen, chemische reiniging en stoomreiniging. Deze methoden verwijderen vuil, mossen, algen en verfresten van de gevel.
 2. Herstel van scheuren: Scheuren in de gevel kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals verzakking of temperatuurwisselingen. Om deze scheuren te herstellen, wordt vaak gebruik gemaakt van speciale vulmiddelen of injectietechnieken. Dit zorgt ervoor dat de scheuren worden opgevuld en de stabiliteit van de gevel wordt hersteld.
 3. Voegwerk: Beschadigde voegen kunnen leiden tot vochtproblemen en verdere schade aan de gevel. Bij gevelrenovatie worden beschadigde voegen vervangen door nieuwe voegen. Er zijn verschillende soorten voegwerk beschikbaar, zoals traditioneel cementvoegwerk of elastisch voegwerk dat beter bestand is tegen bewegingen in de gevel.
 4. Pleisterwerk: Als je een gladde afwerking wilt voor je gevel, kan pleisterwerk een goede optie zijn. Pleisterwerk wordt aangebracht met behulp van een speciale pleisterlaag die de gevel bedekt en een strakke afwerking geeft. Het kan worden aangepast aan verschillende stijlen en kleuren, waardoor je de gewenste uitstraling kunt creëren.
 5. Isolatiemateriaal: Bij gevelrenovatie is het ook mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren. Dit kan worden gedaan door isolatieplaten aan te brengen op de buitenkant van de gevel of door het inspuiten van isolatiemateriaal in de spouwmuur.
 6. Schilderen: Een nieuwe verflaag kan een opvallende verandering teweegbrengen in de uitstraling van je gevel. Het schilderen van de gevel biedt niet alleen bescherming tegen weersinvloeden, maar geeft ook de mogelijkheid om je huis een frisse en moderne uitstraling te geven.

Het is belangrijk om op te merken dat het kiezen van geschikte materialen en technieken afhangt van verschillende factoren, zoals het type gevel, de staat ervan en jouw persoonlijke voorkeuren. Het raadplegen van een professioneel renovatiebedrijf is essentieel om ervoor te zorgen dat de juiste materialen en technieken worden toegepast bij jouw specifieke gevelrenovatieproject.

Is het mogelijk om zelf mijn gevel te renoveren, of moet ik een professional inhuren?

Het renoveren van een gevel is een complexe taak die professionele kennis en ervaring vereist. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf aan de slag te gaan, is het belangrijk om te beseffen dat gevelrenovatie specialistische vaardigheden en apparatuur vereist. Het inhuren van een professioneel renovatiebedrijf wordt sterk aanbevolen om ervoor te zorgen dat de renovatie op een veilige en efficiënte manier wordt uitgevoerd.

Hier zijn enkele redenen waarom het verstandig is om een professional in te schakelen:

 1. Expertise: Een professioneel renovatiebedrijf heeft de nodige kennis en expertise op het gebied van gevelrenovatie. Ze begrijpen de verschillende technieken, materialen en processen die nodig zijn om je gevel op de juiste manier te renoveren.
 2. Veiligheid: Gevelrenovatie kan risico’s met zich meebrengen, zoals werken op hoogte of werken met chemische producten. Professionals hebben de juiste apparatuur, training en veiligheidsmaatregelen om deze risico’s te beheersen en ongelukken te voorkomen.
 3. Kwaliteit: Een professioneel renovatiebedrijf beschikt over hoogwaardige materialen en gereedschappen om ervoor te zorgen dat je gevelrenovatie duurzaam en van hoge kwaliteit is. Ze kunnen ook advies geven over welke materialen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.
 4. Tijdsbesparing: Gevelrenovatie kan tijdrovend zijn, vooral als je geen ervaring hebt met dit soort werkzaamheden. Door een professional in te huren, kun je tijd besparen en erop vertrouwen dat de renovatie efficiënt wordt uitgevoerd.
 5. Garantie: Veel professionele renovatiebedrijven bieden garanties op hun werk. Dit betekent dat als er problemen optreden na de renovatie, ze deze kosteloos zullen oplossen. Dit geeft je gemoedsrust en zekerheid over de kwaliteit van het geleverde werk.

Kortom, hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf je gevel te renoveren, is het inhuren van een professioneel renovatiebedrijf de beste keuze. Ze hebben de nodige kennis, ervaring en middelen om ervoor te zorgen dat je gevelrenovatie succesvol is en aan jouw verwachtingen voldoet. Neem contact op met een gerenommeerd renovatiebedrijf om advies te krijgen en een offerte voor je gevelrenovatie.

Zijn er subsidies of financiële ondersteuning beschikbaar voor gevelrenovatie?

Ja, er zijn verschillende subsidies en financiële ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar voor gevelrenovatie, afhankelijk van je locatie en de specifieke regelgeving in jouw regio. Het doel van deze subsidies is om eigenaren van woningen aan te moedigen om energiezuinige maatregelen te nemen en de kwaliteit van hun gevels te verbeteren. Hier zijn enkele mogelijke vormen van financiële ondersteuning:

 1. Premies: Veel gemeenten, provincies en zelfs de federale overheid bieden premies aan voor energiebesparende renovaties, waaronder gevelrenovatie. Deze premies kunnen een deel van de kosten dekken, zoals het isoleren van de gevel of het vervangen van ramen. Het bedrag en de voorwaarden variëren per regio, dus het is belangrijk om bij je lokale overheid na te gaan welke premies beschikbaar zijn.
 2. Renovatie- en verbeteringsleningen: Sommige financiële instellingen bieden speciale leningen aan voor renovatiewerkzaamheden, waaronder gevelrenovatie. Deze leningen hebben vaak gunstige rentetarieven en flexibele terugbetalingsvoorwaarden.
 3. Energieprestatiecontracten: In sommige gevallen kunnen energieprestatiecontracten worden afgesloten met gespecialiseerde bedrijven die gevelrenovatiewerkzaamheden uitvoeren. Bij een energieprestatiecontract worden de kosten voor de renovatie gefinancierd door het bedrijf zelf, en de eigenaar betaalt een deel van de besparing op energiekosten terug aan het bedrijf gedurende een bepaalde periode.
 4. Belastingvoordelen: In sommige landen zijn er belastingvoordelen beschikbaar voor energiebesparende renovaties, waaronder gevelrenovatie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bepaalde kosten kunt aftrekken van je belastingaangifte.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidies en financiële ondersteuning, kunnen er bepaalde voorwaarden gelden, zoals het gebruik van erkende aannemers of het behalen van specifieke energieprestatienormen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met je lokale overheid of een gespecialiseerd adviesbureau om meer informatie te krijgen over de beschikbare subsidies en de vereisten waaraan je moet voldoen.

Let op: Subsidies en financiële ondersteuning kunnen veranderen over tijd, dus het is altijd belangrijk om de meest recente informatie te raadplegen bij de relevante instanties.

Read More

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.