Professioneel advies, altijd binnen handbereik met Progids.be

29, jun
Stappenplan voor het maken van een WordPress webshop

Een WordPress-webshop maken: de ideale manier om online te verkopen

In de moderne wereld van e-commerce is het hebben van een professionele en goed functionerende webshop essentieel voor het succes van je online bedrijf. Gelukkig biedt WordPress, een van de meest populaire contentmanagementsystemen ter wereld, een uitstekende oplossing voor het bouwen van je eigen webshop.

Met WordPress kun je gemakkelijk en snel een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke webshop opzetten, zelfs als je geen technische achtergrond hebt. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen bij het maken van jouw eigen WordPress-webshop:

 1. Installeer WordPress: Begin met het installeren van WordPress op je hostingplatform. Veel hostingproviders bieden eenvoudige installatieprogramma’s, waardoor dit proces snel en probleemloos verloopt.
 2. Kies een geschikt thema: Selecteer een thema dat speciaal is ontworpen voor e-commerce. Er zijn talloze gratis en premium thema’s beschikbaar die je kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften.
 3. Installeer een e-commerce plugin: Om jouw website om te zetten in een volwaardige webshop, heb je een e-commerce plugin nodig. WooCommerce is de populairste keuze onder WordPress-gebruikers en biedt talloze functies om producten toe te voegen, betalingen te verwerken en verzending te beheren.
 4. Voeg producten toe: Met WooCommerce kun je gemakkelijk productpagina’s maken en productinformatie zoals prijzen, afbeeldingen en beschrijvingen toevoegen. Je kunt ook categorieën en tags gebruiken om je producten te organiseren en gemakkelijk doorzoekbaar te maken voor je klanten.
 5. Configureer betalings- en verzendmethoden: Stel de gewenste betalingsgateways in, zoals PayPal of creditcardbetalingen. Daarnaast kun je verzendmethoden instellen, zoals standaardtarieven, gratis verzending of verzendkosten op basis van gewicht of locatie.
 6. Pas het uiterlijk aan: Gebruik de aanpassingsmogelijkheden van jouw gekozen thema om het uiterlijk van jouw webshop aan te passen aan jouw merkidentiteit. Voeg jouw logo toe, kies kleurenschema’s en maak aantrekkelijke banners en afbeeldingen om de aandacht van jouw bezoekers te trekken.
 7. Optimaliseer voor zoekmachines: Verbeter de vindbaarheid van jouw webshop door relevante zoekwoorden in de productbeschrijvingen, meta-tags en URL’s op te nemen. Gebruik ook SEO-plugins zoals Yoast SEO om je te helpen bij het optimaliseren van jouw webshop voor zoekmachines.
 8. Test en lanceer: Voordat je jouw webshop lanceert, is het belangrijk om grondig te testen op functionaliteit, snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Zorg ervoor dat alle betalings- en verzendprocessen soepel verlopen voordat je live gaat.

Met een goed ontworpen WordPress-webshop ben je klaar om online te verkopen! Vergeet niet om regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen, jouw producten up-to-date te houden en jouw klanten een geweldige gebruikerservaring te bieden. Met de juiste marketingstrategieën en aandacht voor klantenservice, kan jouw WordPress-webshop uitgroeien tot een succesvol online bedrijf.

 

7 Veelgestelde vragen over het maken van een WordPress webshop met WooCommerce

 1. Hoe stel je WooCommerce in?
 2. Wat zijn de kosten van WooCommerce?
 3. Wat is beter shopify of WooCommerce?
 4. Hoe maak je een professionele webshop?
 5. Kan je met WordPress een webshop maken?
 6. Kan je zelf een webshop maken?
 7. Kan je gratis een webshop maken?

Hoe stel je WooCommerce in?

Het instellen van WooCommerce is vrij eenvoudig en kan in een paar stappen worden gedaan. Hier is een beknopte handleiding om je op weg te helpen:

 1. Installeer de WooCommerce-plugin: Ga naar het dashboard van jouw WordPress-website en navigeer naar “Plugins” > “Nieuwe plugin toevoegen”. Zoek naar “WooCommerce” en klik op “Nu installeren”. Activeer vervolgens de plugin.
 2. Volg de installatiewizard: Na het activeren van de plugin wordt je automatisch door een installatiewizard geleid. Deze wizard helpt je bij het configureren van belangrijke instellingen, zoals valuta, verzendopties en betalingsgateways. Volg gewoon de instructies op het scherm om door te gaan.
 3. Configureer algemene instellingen: Ga naar “WooCommerce” > “Instellingen” in het WordPress-dashboard. Hier kun je verschillende algemene instellingen aanpassen, zoals winkellocatie, belastinginstellingen en voorraadbeheer.
 4. Stel betalingsgateways in: Onder het tabblad “Betalingsgateways” kun je de gewenste betalingsmethoden selecteren die beschikbaar zijn voor jouw klanten. Populaire opties zijn onder andere PayPal, Stripe, creditcardbetalingen en bankoverschrijving.
 5. Configureer verzendmethoden: Ga naar het tabblad “Verzending” om verzendmethoden in te stellen. Je kunt verschillende tarieven instellen op basis van gewicht, locatie of vaste tarieven.
 6. Pas e-mailmeldingen aan: WooCommerce biedt standaard e-mailmeldingen voor bestellingen, verzendingen en betalingen. Ga naar het tabblad “E-mails” om deze meldingen aan te passen aan jouw merk en voorkeuren.
 7. Voeg producten toe: Nu kun je beginnen met het toevoegen van producten aan jouw webshop. Ga naar “Producten” > “Nieuw product toevoegen” om productinformatie, afbeeldingen, prijzen en andere details in te voeren.
 8. Pas de weergave van jouw webshop aan: Afhankelijk van het thema dat je gebruikt, kun je de weergave van jouw webshop aanpassen aan jouw merkidentiteit. Dit kan onder andere het wijzigen van kleuren, lettertypen en lay-out omvatten.

Dit zijn de basisstappen om WooCommerce in te stellen en een webshop op te bouwen binnen WordPress. Naarmate je verder gaat, kun je meer geavanceerde functies ontdekken en aanpassingen maken op basis van jouw specifieke behoeften. Vergeet niet om regelmatig updates uit te voeren en eventuele beveiligingsmaatregelen te implementeren om jouw webshop veilig en up-to-date te houden.

Wat zijn de kosten van WooCommerce?

WooCommerce zelf is een gratis plugin voor WordPress, wat betekent dat je het zonder extra kosten kunt installeren en gebruiken op jouw website. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor veel ondernemers die een webshop willen opzetten.

Hoewel WooCommerce zelf gratis is, kunnen er wel kosten verbonden zijn aan het runnen van een webshop met WooCommerce, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en vereisten. Hier zijn enkele mogelijke kostenposten om rekening mee te houden:

 1. Hosting: Je hebt een betrouwbare hostingprovider nodig om jouw WordPress-website en WooCommerce-webshop te hosten. De kosten voor hosting variëren afhankelijk van de provider en het gekozen hostingpakket.
 2. Thema’s: Hoewel er veel gratis thema’s beschikbaar zijn voor WooCommerce, kan het zijn dat je een premium thema wilt aanschaffen om meer aanpassingsmogelijkheden en functies te hebben. De prijzen van premium thema’s variëren meestal tussen de $50 en $100, maar dit kan hoger zijn afhankelijk van de functionaliteit die je zoekt.
 3. Extensies: Naast de basisfunctionaliteiten biedt WooCommerce ook verschillende betaalde extensies (ook wel plugins genoemd) waarmee je extra functies kunt toevoegen aan jouw webshop, zoals geavanceerde verzendopties, boekhouding of marketingtools. De prijzen van deze extensies variëren sterk, afhankelijk van de ontwikkelaar en de complexiteit van de functie.
 4. Betalingsgateways: Als je gebruik wilt maken van bepaalde betalingsgateways, zoals Stripe of PayPal Pro, kunnen er kosten verbonden zijn aan transacties of maandelijkse abonnementen. Deze kosten variëren per gateway en worden meestal in rekening gebracht op basis van een percentage van de verkoop of een vast bedrag per transactie.

Het is belangrijk om te onthouden dat de uiteindelijke kosten van het runnen van een WooCommerce-webshop afhangen van jouw specifieke behoeften en keuzes. Het is raadzaam om jouw budget en vereisten zorgvuldig te evalueren voordat je beslissingen neemt over hosting, thema’s en extensies.

Wat is beter shopify of WooCommerce?

De keuze tussen Shopify en WooCommerce hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het vergelijken van beide platforms:

 1. Gebruiksgemak: Shopify staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Het is een gehost platform, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over technische aspecten zoals hosting of updates. WooCommerce daarentegen vereist wat meer technische kennis, omdat het een plugin is die je op je eigen WordPress-website installeert.
 2. Flexibiliteit: WooCommerce biedt meer flexibiliteit omdat het gebaseerd is op WordPress, een krachtig contentmanagementsysteem met talloze aanpassingsmogelijkheden. Je hebt volledige controle over jouw webshop en kunt deze aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Shopify heeft daarentegen beperktere aanpassingsmogelijkheden, hoewel het nog steeds voldoende opties biedt om een professionele webshop te creëren.
 3. Kosten: Shopify heeft vaste maandelijkse kosten, afhankelijk van het gekozen abonnement, plus transactiekosten als je geen gebruik maakt van de eigen betalingsgateway van Shopify. Met WooCommerce heb je alleen kosten voor hosting en eventuele premium plugins of thema’s die je wilt gebruiken.
 4. Schaalbaarheid: Beide platforms zijn schaalbaar en kunnen meegroeien met jouw bedrijf. Shopify heeft echter de reputatie beter te presteren bij grote aantallen producten en hoge verkeersvolumes, terwijl WooCommerce soms extra optimalisaties nodig kan hebben om dezelfde prestaties te bereiken.
 5. Ondersteuning: Shopify biedt 24/7 klantenondersteuning via live chat, e-mail en telefoon. WooCommerce is een open-source platform, dus de ondersteuning is afhankelijk van de community en externe ontwikkelaars. Er zijn echter veel online bronnen, forums en tutorials beschikbaar om je te helpen bij het oplossen van problemen.

Kortom, als je op zoek bent naar gebruiksgemak en eenvoud, kan Shopify een goede keuze zijn. Als je daarentegen meer flexibiliteit en controle wilt over jouw webshop, is WooCommerce een uitstekende optie. Overweeg jouw specifieke behoeften en doelen bij het maken van een weloverwogen beslissing tussen beide platforms.

Hoe maak je een professionele webshop?

Het creëren van een professionele webshop vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Hier zijn enkele belangrijke stappen om je te helpen een professionele webshop op te zetten:

 1. Kies het juiste e-commerceplatform: Er zijn verschillende e-commerceplatforms beschikbaar, zoals Shopify, WooCommerce (een plugin voor WordPress) en Magento. Kies het platform dat het beste past bij jouw behoeften op het gebied van functionaliteit, schaalbaarheid en budget.
 2. Domeinnaam en hosting: Registreer een domeinnaam die relevant is voor jouw merk en gemakkelijk te onthouden is. Kies vervolgens een betrouwbare hostingprovider die goede prestaties, beveiliging en klantenservice biedt.
 3. Ontwerp en gebruiksvriendelijkheid: Investeer in een aantrekkelijk ontwerp dat overeenkomt met jouw merkidentiteit. Zorg ervoor dat de navigatie intuïtief is, de producten gemakkelijk te vinden zijn en de check-out proces soepel verloopt.
 4. Productbeheer: Organiseer jouw producten in categorieën en subcategorieën om de navigatie voor jouw klanten te vergemakkelijken. Zorg ervoor dat elk product duidelijke afbeeldingen, gedetailleerde beschrijvingen en relevante specificaties heeft.
 5. Betalingsgateways: Bied verschillende veilige betalingsmogelijkheden aan, zoals creditcards, PayPal of bankoverschrijvingen. Zorg ervoor dat de betalingsgateway voldoet aan de veiligheidsnormen om de gegevens van jouw klanten te beschermen.
 6. Veiligheid: Beveilig jouw webshop met een SSL-certificaat om de gegevens van jouw klanten te versleutelen en vertrouwen op te bouwen. Implementeer ook beveiligingsmaatregelen om fraude en hacking te voorkomen.
 7. Verzend- en retourbeleid: Stel duidelijke verzendmethoden en tarieven in, evenals een helder retourbeleid. Bied trackingopties aan voor verzending om klanten op de hoogte te houden van hun bestellingen.
 8. SEO-optimalisatie: Optimaliseer jouw webshop voor zoekmachines door relevante zoekwoorden in de productbeschrijvingen, URL’s en metadata op te nemen. Maak gebruik van SEO-tools om de zichtbaarheid van jouw webshop in zoekresultaten te vergroten.
 9. Klantenservice: Zorg voor goede klantenservice door snel en vriendelijk vragen of problemen van klanten te beantwoorden. Bied meerdere contactkanalen aan, zoals e-mail, telefoon of live chat.
 10. Marketingstrategieën: Ontwikkel een marketingstrategie om meer verkeer naar jouw webshop te genereren, zoals het gebruik van social media, e-mailmarketing en online advertenties. Analyseer de resultaten regelmatig en pas waar nodig jouw strategie aan.

Door deze stappen zorgvuldig uit te voeren, kun je een professionele webshop creëren die aantrekkelijk is voor klanten en helpt bij het stimuleren van verkoop en groei van jouw bedrijf.

Kan je met WordPress een webshop maken?

Ja, absoluut! Met WordPress kun je een volwaardige webshop maken met behulp van de populaire e-commerce plugin genaamd WooCommerce. WooCommerce is een krachtige en veelzijdige plugin die speciaal is ontworpen voor het bouwen van webshops op basis van WordPress.

WooCommerce biedt een breed scala aan functies die nodig zijn voor een succesvolle online winkel, zoals het toevoegen en beheren van producten, het verwerken van betalingen, het beheren van voorraad, het instellen van verzendmethoden en nog veel meer. Het biedt ook talloze extensies en add-ons waarmee je de functionaliteit van jouw webshop kunt uitbreiden.

Bovendien heeft WordPress een grote gemeenschap van ontwikkelaars en thema-ontwerpers die speciale e-commerce thema’s en plugins creëren om jouw webshop er professioneel uit te laten zien en goed te laten functioneren. Met de juiste combinatie van thema’s, plugins en aanpassingen kun je jouw webshop volledig aanpassen aan jouw merkidentiteit en specifieke behoeften.

Het mooie van WordPress als platform voor e-commerce is dat het flexibel, schaalbaar en gebruiksvriendelijk is. Zelfs als je geen technische achtergrond hebt, kun je met WordPress gemakkelijk jouw eigen webshop maken en beheren. Met zijn intuïtieve interface en uitgebreide documentatie kun je snel aan de slag gaan.

Dus ja, met WordPress kun je zeker een professionele webshop maken die voldoet aan al jouw online verkoopbehoeften.

Kan je zelf een webshop maken?

Als AI-assistent kan ik geen webshop maken, omdat ik geen toegang heb tot de benodigde technische middelen en tools. Echter, als je geïnteresseerd bent in het maken van een webshop, kan ik je wel begeleiden en adviseren over het proces.

Het maken van een webshop vereist enige technische kennis en vaardigheden, maar er zijn verschillende platforms en tools beschikbaar die het proces gemakkelijker maken, zelfs voor beginners. Populaire e-commerceplatforms zoals Shopify, WooCommerce (een plugin voor WordPress) en Magento bieden gebruiksvriendelijke interfaces en sjablonen om je te helpen bij het opzetten van je eigen webshop.

Om een webshop te maken, moet je rekening houden met verschillende aspecten, waaronder het kiezen van een geschikt platform, het selecteren van een betalingsgateway, het beheren van productinventaris en verzendingsopties, en het optimaliseren van de gebruikerservaring voor jouw klanten.

Het is ook belangrijk om na te denken over de branding en het ontwerp van jouw webshop. Zorg ervoor dat je aantrekkelijke productafbeeldingen hebt, duidelijke productbeschrijvingen en een intuïtieve navigatie om de gebruikerservaring te verbeteren.

Hoewel ik niet in staat ben om direct een webshop voor je te maken, kan ik wel algemene richtlijnen geven en eventuele vragen beantwoorden die je hebt tijdens het proces. Vergeet niet dat er ook veel online bronnen beschikbaar zijn die stapsgewijze handleidingen bieden voor het opzetten van een succesvolle webshop.

Kan je gratis een webshop maken?

Ja, het is mogelijk om een gratis webshop te maken met behulp van WordPress en de WooCommerce-plugin. WordPress zelf is een gratis contentmanagementsysteem en WooCommerce is ook gratis beschikbaar als een e-commerce plugin.

Met WordPress en WooCommerce kun je een basiswebshop opzetten zonder directe kosten. Je kunt producten toevoegen, betalingsgateways instellen, verzendmethoden configureren en het uiterlijk van jouw webshop aanpassen, allemaal zonder extra kosten.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat er mogelijk wel andere kosten verbonden zijn aan het runnen van een webshop, zoals hostingkosten, domeinnaamregistratie en eventuele premium thema’s of plugins die je wilt gebruiken voor extra functionaliteit of ontwerpopties. Daarnaast kunnen er ook kosten zijn voor betalingsgateways of specifieke functies die je wilt toevoegen aan jouw webshop.

Als je dus op zoek bent naar de meest kostenefficiënte optie, kun je beginnen met een gratis basisopzet en later beslissen of je extra functies wilt toevoegen die mogelijk kosten met zich meebrengen. Het belangrijkste is dat je met WordPress en WooCommerce een solide basis hebt om jouw online winkel te starten zonder directe kosten voor de software zelf.

Read More

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.